Reisen fra Norge...

13.apr.2007 @ 13:09
image24

Reisen fra Norge til Tibet er en reise gjennom mange faser. Den overdådige luksusen i Bharein står i sterk kontrast til livet i Katmandu, hvor fattigdommen setter sine tydelige spor. Veien videre er allikevel mest preget av den fantastiske naturen med  høye fjell og dype daler. Veien klamrer seg fast i fjellsidene på en måte som setter selv norske fjellveier i skyggen. Inn mot Tibet drar veiene seg oppover i landskapet og med stigende høyde synker temperaturen. Grensebyen Jangmu ligger omtrent på samme høyde som Gardermoen og lufta er skarpere enn i Katmandu. Neste stopp er Nyalam (3700 m o h), og her merkes det tydelig at temperaturen er lavere. Om ettermiddagen er det snø i lufta og kald trekk, ikke så veldig sjarmerende heller. Det siste stedet før basecamp er Tingri, og i forhold til Nyalam er det mye mer sjarmerende. Det til tross for at våren ennå ikke er kommet på den Tibetanske høysletta, og den kan virke litt grå og trist.

Det er også en reise i ulike kulturer og matvaner. Spesielt det siste har vi merket de fleste av oss. Hotellet i Katmandu var greit nok, men den kinesiske maten stimulerte mer enn ganer. Den var velsmakende nok, men magen var ikke like begeistret. Uvante oljemengder eller bakteriekulturer, hva vet jeg? Urolig ble den i hvert fall. Min ble så urolig at den parkerte meg i senga en hel dag i Nyalam. Heldigvis ble den mer sammarbeidsvillig etterhvert og den siste tida i Tingri var den sånn nogenlunde stabil. Appetitten var det imidlertid så som så med, det ble mer jobbing for å få ned maten enn å nyte smaken. Dette har jeg opplevd før, og var forberedt på det. I basecamp får vi våre egne kokker og da pleier det meste å ordne seg.

Akklimatisering består i gå opp en bakke som er høy nok og så gå ned igjen. Helst 3 - 5 hundre høydemeter høyere enn der vi sover. Da starter kropppen å skille ut flere røde blodlegemer slik at vi skal klare den stadig tynnere lufta som møter oss senere.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5411730
hits