april 2007
ma ti on to fr l s
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12
13
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
29
30            

North Cole...

29.apr.2007 @ 17:15
P? vei mot North Cole

Mellom BC (5100)og ABC (6400) er det mye stein. Og under steinen ligger isen, halve ruta og bde mellomleiren og ABC ligger oppe p selve breen fra foten av Everest. Om natta dundrer og smeller det, det er breen som forteller oss om sitt nrvr.

Det er allikevel de tunge motbakkene som merkes best. Hvert skritt blir en jobb, og pusten gr raskt. Det gjelder finne en rytme hvor pusten passer med beina. Da gr det ikke fort, trsten f vre at de andre har det p samme mten.

ABC er den siste leiren hvor det er litt ?luksus?, vi har en stol sitte p nr vi spiser. Hyere blir det sjlstyr med det meste, koking p gass og ferdigtrka mat fra Real og andre. Men fr det m vi komme oss til North Cole (7000 m). Tidligere i uka hadde vi et godt forsk p komme opp, men ble enige om snu. Litt trist p en mte fordi terrenget endelig lignet p et fjell med sn og is og ikke en grushaug. Dhawa menet at vi akklimatiseringsmessig hadde oppndd det meste og like godt kunne dra ned. Og sant skal sies, det er bedre i BC enn i ABC. Litt frustrerende er det bli sittende i BC for lenge pga varsel om sn og litt ustabilt vr. Men n ser vi fram til ett nytt framstt p tirsdag 1/5. Mlet er sove over i leiren p North Cole og helst ta oss litt lenger opp i lia? Det blir p torsdag / fredag om alt gr bra.


Base Camp - Yes!!!

13.apr.2007 @ 13:12

image25
Basecamp her we are! Deilig kunne innstallere oss i egne telt. Prve f litt orden p tingene. Dawa og gjengen hadde laget en flott leir til oss. Romslige telt med plass til alt utstyret. Cato og jeg flyttet som vanlig inn det samme teltet og nt en rolig stund etter den frste velsmakende lunsjen p mange dager. Den frste person vi hilste p var Russel Brice, hovedpersonen i Everest-serien som har gtt Discovery i Norge de siste ukene. Han og Dawa kjenner hverandre fra fr. Det var underlig se mtet mellom dem, men detaljene skal vi gjemme til en senere anledning.

Den frste morgenen kom med sol inn i teltet rundt kl 8.00, og tempereturen steg fra under null til VARMT p f minutter. Himmelen var skyfri og vi fikk det frste nrsyn av Everest i all sin velde. Toppen ligger nesten 4000 m over oss og vi er allerede p 5000 m! Dagens akklimatiseringstur hadde nordveggen p Everest som kulisse nesten hele tiden. Senere p dagen kunne vi studere den vre del av ruta mot toppen ganske detaljert, og vi fikk plassert bde first, second og third step som alle inngr i siste natts tur mot toppen.


Reisen fra Norge...

13.apr.2007 @ 13:09
image24

Reisen fra Norge til Tibet er en reise gjennom mange faser. Den overddige luksusen i Bharein str i sterk kontrast til livet i Katmandu, hvor fattigdommen setter sine tydelige spor. Veien videre er allikevel mest preget av den fantastiske naturen med hye fjell og dype daler. Veien klamrer seg fast i fjellsidene p en mte som setter selv norske fjellveier i skyggen. Inn mot Tibet drar veiene seg oppover i landskapet og med stigende hyde synker temperaturen. Grensebyen Jangmu ligger omtrent p samme hyde som Gardermoen og lufta er skarpere enn i Katmandu. Neste stopp er Nyalam (3700 m o h), og her merkes det tydelig at temperaturen er lavere. Om ettermiddagen er det sn i lufta og kald trekk, ikke s veldig sjarmerende heller. Det siste stedet fr basecamp er Tingri, og i forhold til Nyalam er det mye mer sjarmerende. Det til tross for at vren enn ikke er kommet p den Tibetanske hysletta, og den kan virke litt gr og trist.

Det er ogs en reise i ulike kulturer og matvaner. Spesielt det siste har vi merket de fleste av oss. Hotellet i Katmandu var greit nok, men den kinesiske maten stimulerte mer enn ganer. Den var velsmakende nok, men magen var ikke like begeistret. Uvante oljemengder eller bakteriekulturer, hva vet jeg? Urolig ble den i hvert fall. Min ble s urolig at den parkerte meg i senga en hel dag i Nyalam. Heldigvis ble den mer sammarbeidsvillig etterhvert og den siste tida i Tingri var den snn nogenlunde stabil. Appetitten var det imidlertid s som s med, det ble mer jobbing for f ned maten enn nyte smaken. Dette har jeg opplevd fr, og var forberedt p det. I basecamp fr vi vre egne kokker og da pleier det meste ordne seg.

Akklimatisering bestr i g opp en bakke som er hy nok og s g ned igjen. Helst 3 - 5 hundre hydemeter hyere enn der vi sover. Da starter kropppen skille ut flere rde blodlegemer slik at vi skal klare den stadig tynnere lufta som mter oss senere.


hits